THEATROLOGA KAI ALLA : Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε. Bookmark and Share

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
 
Η πεντάμορφη και το τέρας
 
Καληνύχτα Μαργαρίτα
 
Ντα
 
Ανθρώπινη φωνή
 
Τα ορφανά
Περιμένοντας το Γκοντό
 
Υπέρ Ελλάδος
 
 
 
 
After the campsite
 
 
Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2018-2019 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Έρχεται ένας  Οκτώβριος γεμάτος πρεμιέρες, με τρεις νέες μεγάλες παραγωγές αλλά και  την επιστροφή τριών επιτυχημένων παραστάσεων που συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά. 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει για άλλη μια χρονιά δυναμικά το «παρών» στον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης, τα 53α Δημήτρια, συμμετέχοντας με την παρουσίαση της παράστασης-project «AFTER THE CAMPSITE: Από δω κι εμπρός» (Βασιλικό Θέατρο, 10 Οκτωβρίου) καθώς και τη συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης «Ανθρώπινη φωνή» (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 12 & 13 Οκτωβρίου).
Το ΚΘΒΕ, επίσης, φιλοξενεί ως μετάκληση την παράσταση των Fly Theatre «Frida κι άλλο», που θα παρουσιαστεί από 4 έως 7 Οκτωβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Showcase των Δημητρίων στις 5/10/2018.
 
Παράλληλα, συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ και πραγματοποιούνται για 4η χρονιά τα θεατρικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες (προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους, ενήλικες  & για νέους με αναπηρίες 12-30 ετών) ενώ διοργανώνονται για πρώτη φορά τμήματα και για τη βρεφική και μεταβρεφική ηλικία. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής  πολιτικής του ΚΘΒΕ, συνεχίζεται, επίσης, η παρουσίαση της δράσης «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε  Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι του Βασιλικού Θέατρου αποτελεί η μόνιμη έκθεση κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου», η οποία,  ανανεωμένη, φιλοξενεί κοστούμια υψηλής αισθητικής σπουδαίων ενδυματολόγων από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 57 χρόνων λειτουργίας του.
 
 
Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τον Οκτώβριο από το ΚΘΒΕ:
 
 

·        «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» του Γεράσιμου Σταύρου
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Πρεμιέρα: 13/10/2018
 
Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.
 
Στο ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
 
Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα είναι η δική της, εσωτερική" πραγματικότητα. Σχέσεις κατεστραμμένες, άρνηση να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η γερμανική κατοχή, βαθιά θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, προσπάθεια του καθενός να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων.
Αυτό το σπίτι-εικόνα της ελληνικής κοινωνίας τότε και ίσως και τώρα,  θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπί­δα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι; 
Φώτης Μακρής
Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.
Στο ρόλο της Μαργαρίτας η Κατερίνα Παπαδάκη.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Φωτισμοί: Νικόλαος Βλασόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη, Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου,  Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
 
Παίζουν: Νεφέλη Ανθοπούλου (Κατερίνα), Τέλης Ζαχαράκης (Ορέστης), Σόνια Καλαϊτζίδου (Φωτεινή), Γιάννης Καραμφίλης (Δέρβης), Λευτέρης Λιθαρής (Μπάρμπα Θωμάς), Γιώργος Νινιός (Περικλής), Ιωάννα Παγιατάκη (Αντιγόνη), Κατερίνα Παπαδάκη (Μαργαρίτα), Θοδωρής Σκούρτας (Στέφανος), Ευτυχία Σπυριδάκη (Αγγελική), Αθηνά Συκιώτη (Κοπέλα), Γιώργος Σφυρίδης (Βασίλης), Γιάννης Τσάτσαρης (Σταθμάρχης).
Συμμετέχουν: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας, Μάριος Τζόγκανος.
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.
 
·        ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) της Σοφίας Νικολαΐδου
Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Πρεμιέρα: 20/10/2018
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 
Ένα νέο άπαιχτο θεατρικό έργο, που διερευνά, 70 χρόνια μετά, την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Πολκ. 
 
Σημείωμα συγγραφέα
1948-49: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.
Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνησε τη χώρα. Μέσα στον βαθύ εμφύλιο, κυνηγοί και κυνηγημένοι, θύτες και θύματα, Πόντιες μάνες, κωλοπετσωμένες Αμερικανίδες, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης. Κι απέναντί τους μια ολόκληρη πόλη, που παρακολουθεί και σχολιάζει τα γενόμενα. Πρόσωπα της Ιστορίας αλλά και πρόσωπα της διπλανής πόρτας συνομιλούν και συγκρούονται. Γιατί η Ιστορία (με το γιώτα κεφαλαίο) φτιάχνεται από τις ιστορίες των ανθρώπων.
Μέσα από σπαραγμένες αλήθειες και πανίσχυρα ψέματα κρίνεται η μοίρα ενός αθώου. Και όλα, πάντα και παντού, αποφασίζονται Υπέρ Ελλάδος.
Να χαθεί ένας άνθρωπος, να σωθεί μία χώρα.
Σοφία Νικολαΐδου
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου, Σκηνικά-Κοστούμια: Κώστας Παππάς, Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού, Κική Στρατάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Μαρίνα Κελίδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου
 
Παίζουν: Έφη Δρόσου (Η Αμερικανίδα μητέρα), Σοφία Καλεμκερίδου (Η Πόντια μάνα), Γιώργος Κολοβός (Ο Δικηγόρος), Νίκος Κουσούλης (Χορός), Φανή Ξενουδάκη (Χορός), Χρήστος Παπαδημητρίου (Ο Άγγλος Διπλωμάτης), Ιωσήφ Πολυζωίδης (Ο Ταγματάρχης), Μαριάννα Πουρέγκα (Η Χήρα του Αμερικάνου), Κική Στρατάκη (Χορός), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ο Αντάρτης ξάδελφος).
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.
 
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
·        «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» της Άλκης Ζέη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πρεμιέρα: 21/10/2018
 
Στο ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
 
Επιτέλους αυτό το αριστούργημα στη σκηνή του ΚΘΒΕ! Η Πρεμιέρα της Παιδικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με το σπουδαίο έργο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς θα δοθεί στις 21 Οκτωβρίου 2018.
Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων θα ζωντανέψει στη σκηνή σε δραματοποίηση των Τάκη Τζαμαργιά και Σάββα Κυριακίδη και θα μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.
Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης  με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους μας μεταδίδει μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο για τρίτη φορά μετά το ανέβασμα του στο Εθνικό Θέατρο (2011-2012) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2016-2018). Παρών στην πρώτη ανάγνωση του έργου, ήταν και ο Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ.
Στο τρίτο αυτό ανέβασμα ο σκηνοθέτης φιλοδοξεί να διατηρήσει τα στοιχεία της δύναμης και του σφρίγους που διέθεταν οι δύο προηγούμενες απόπειρες σε κειμενικό (μεταγραφή Σάββα Κυριακίδη – Τάκη Τζαμαργιά) και καλλιτεχνικό επίπεδο (μουσική Δημήτρη Ζαβρού, σκηνογραφία Εδουάρδου Γεωργίου) στην Αθήνα και στην Κύπρο και  να την μπολιάσει με το ήθος και το πάθος της δυναμικής των ηθοποιών και συνεργατών του ΚΘΒΕ, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα διαχρονικά μηνύματα της Άλκης Zέη …για έναν καλύτερο κόσμο!
 
Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.
Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά  η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας.
Τάκης Τζαμαργιάς
 
Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός, Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια, Κίνηση: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Χρήστος Δήμας, Άντα Λιάκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσεσμελής, Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β' Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Όσσα, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
 
 
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00
 
ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
·        «ΟΡΦΑΝΑ» του Ντέννις Κέλλυ
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Έναρξη: 05/10/2018
2ος Χρόνος
 
To συγκλονιστικό έργο «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την
 Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.
 
Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται. Το δραματικά επίκαιρο έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, επιστρέφει, με απαίτηση των θεατών, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με συνεχή sold out.
«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας;  Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;»
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαχαρούλα Οικονόμου, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β’ βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Βοηθοί φωτιστή: Μαρία Όσσα, Ελένη Τζημίκα, Γεωργία Τσελεπή, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνη Καλπίνη, Φιλοθέη Ελευθεριάδου
 
Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν), Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ)
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15
 
 
·        ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» & «ΝΤΑ»
ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ - ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
 
1.     «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» του Σάμουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη: 28/10/2018
2ος Χρόνος
Το εμπνευσμένο έργο του Νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην αξεπέραστη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό, μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο. Δύο κλοσάρ, ένα μισοφαγωμένο καρότο,  ένα ζευγάρι παλιές αρβύλες, ένα καπέλο που θα έπρεπε να γράφει μέσα το όνομά μας αλλά δεν έχει τίποτε, σε μια δυνατή παράσταση που εκφράζει την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μια κωμωδία που…παρωδεί την τραγωδία του ανθρωπίνου είδους, από την εμφάνισή του ως σήμερα.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Μυλωνάκης, Επιμέλεια Κίνησης: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος, Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
 
Παίζουν: Γιώργος Καύκας (Βλαδίμηρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Πότζο), Θανάσης Ραφτόπουλος (Λάκυ),  Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Εστραγκόν)
Το Αγόρι ερμηνεύει ο Φούλης Μπουντούρογλου.
Έναρξη: 28/10/2018
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Κυριακή στις 20:00.
 
2.     «ΝΤΑ» του Χιου Λέοναρντ
Μετάφραση-Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία:Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη: 03/11/2018
2ος Χρόνος
 
Το «DA», το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ, μετά τη εξαιρετική επιτυχία που γνώρισε, τις sold out παραστάσεις του και τη συγκίνηση και το χαμόγελο που χάρισε στο κοινό της Θεσσαλονίκης επιστρέφει. Το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του εικοστού αιώνα στην Ιρλανδία ζωντανεύει και πάλι  στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία & σκηνοθεσία  Δημοσθένη Παπαδόπουλου.
Ένας γιος επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ο Ντα (υποκοριστικό του Daddy) αντιμέτωπος με τον Τσάρλι.  Η πατρική φιγούρα, οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, τα λάθη του παρελθόντος, η απώλεια, το τίμημα της ενηλικίωσης, η σκληρότητα που πολλές φορές κρύβει μέσα της αγάπη, η παιδική ηλικία μέσα από την απόσταση του χρόνου.
Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη.
 
Στο ρόλο του ΝΤΑ ο Κώστας Σαντάς.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Μουσική Επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Τσολάκη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
 
Παίζουν: Νίκος Καπέλιος (Όλιβερ μεγάλος), Δημήτρης Κοτζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα (Μάνα), Αναστάσης Ροϊλός (Τσάρλι νέος), Χριστίνα – Άρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη), Δημήτρης Σιακάρας (Τσάρλι μεγάλος), Ορέστης Χαλκιάς (Όλιβερ μικρός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Κα Πρυν)
Συμμετέχει, επίσης, η Ναντέζντα Λεωνίδου (Καθαρίστρια).
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00
 
ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΑ 53Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει για άλλη μια χρονιά δυναμικά το «παρών» στον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης, τα 53α Δημήτρια.
Η φετινή συμμετοχή του ΚΘΒΕ περιλαμβάνει την παρουσίαση της παράστασης-project «AFTER THE CAMPSITE: Από δω κι εμπρός», στο Βασιλικό Θέατρο, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και τη συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης «Η ανθρώπινη φωνή» Κοκτώ – Πουλένκ, που θα παρουσιαστεί στις 12 & 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Παράλληλα, το ΚΘΒΕ φιλοξενεί ως μετάκληση την παράσταση των Fly Theatre «Frida κι άλλο», που θα παρουσιαστεί από 4 έως 7 Οκτωβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Showcase των Δημητρίων στις 5/10/2018.
Στο πρώτο θεατρικό Showcase, το οποίο διοργανώνεται φέτος, στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων κι όπου θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβάνεται και η παράσταση-project «After the campsite: Από δω κι εμπρός».
·        «AFTER THE CAMPSITE: Από δω κι εμπρός»
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 17.00
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, την παράσταση - project «After the Campsite: Από δω κι εμπρός» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 17.00, στο Βασιλικό Θέατρο.
Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Η παράσταση ταξίδεψε τον Ιούνιο στο «The Future of Europe – International Theatre Festival» του Κρατικού Θεάτρου της Στουτγκάρδης, Schauspiel Stuttgart όπου και παρουσιάστηκε, μαζί με παραστάσεις του Piccolo Teatro του Μιλάνου, του Célestins Théâtre της Λυόν, του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας, του Εθνικού Θεάτρου Καταλονίας της Βαρκελώνης και του Vigszinhaz της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Βασιλικό Θέατρο, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
 
Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.
 
Σημείωμα σκηνοθέτη, βοηθού σκηνοθέτη, β’ βοηθού σκηνοθέτη, χορογράφου, ηθοποιών:
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Masoome, την Mohadeseh, την Aya, τη Nazanin, την Fateme, τον Daniel, τον Yunes, την Partiman, τον Elias, τον Mohammad, την Asifa, την Atifa, τον Morteza, την Sara, την Boshra, και τα υπόλοιπα παιδιά του εργαστηρίου για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ, τις οικογένειές τους, και όλους τους ανθρώπους σε παρόμοια κατάσταση.
Ευχαριστούμε θερμά τους: Αμαλία Κοντογιάννη, Αλέξη Τζένο, Χρήστο Μπρούφα, Σάββα Πατσαλίδη, Αθηνά Παραπονιάρη, Αναστασία Φούντα και τους μαθητές της (2ο Λύκειο Καλαμαριάς).
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία, Συγγραφή κειμένου, Σκηνικά, Φωτισμοί: Μιχάλης Σιώνας, Μουσική σύνθεση: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μιχάλης Σιώνας, Ζωντανή εκτέλεση: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κίνηση: Έντι Λάμε, Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Μαραγκόπουλος, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου, Γ’ βοηθός σκηνοθέτη: Βαΐτση Κωνσταντίνα (Πρακτική Άσκηση), Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
 
Παίζουν: Στεφανία Ζώρα, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης.
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 5€
 
 
·        «Ανθρώπινη φωνή» Κοκτώ - Πουλένκ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΚΘΒΕ - ΚΟΘ
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Θέατρο
Ζαν Κοκτώ (1889-1963): La Voix Humaine
 
Μουσική
Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963): La Voix Humaine  A’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.
 
‘Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι της σαν νεκρή. Ζωντανεύει μόνο όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο αγαπημένος της που την αφήνει για να παντρευτεί μια άλλη. Η γυναίκα σταδιακά απελπίζεται και στο τέλος καταρρέει’.
Η συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. και του Κ.Θ.Β.Ε. στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, έχει ως επίκεντρο το μονόπρακτο του Κοκτώ ‘Ανθρώπινη Φωνή’. Το ομώνυμο λυρικό δράμα του Πουλένκ δίνει την ευκαιρία στους δύο φορείς να παρουσιάσουν ταυτόχρονα το ίδιο έργο, ο καθένας ‘με τον δικό του τρόπο’. Στο α’ μέρος, με την ορχήστρα επί σκηνής, θα εκτελεστεί η ομώνυμη σύνθεση του Πουλένκ, με την μέτζο σοπράνο Ηλέκτρα Πλατιοπούλου και τον μαέστρο Philippe Forget. Το β’ μέρος περιλαμβάνει τη θεατρική εκδοχή του έργου, με την Μαρία Χατζηιωαννίδου στο σχετικό μονόλογο του Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα. Το κοινό θα παρακολουθήσει το συγκλονιστικό μονόλογο μίας απελπισμένης γυναίκας μπροστά στην εγκατάλειψη, μέσα από τη δύναμη της κάθε τέχνης ξεχωριστά, ανακαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτές συνδέονται μεταξύ τους και ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία θεατρικού μέρους: Γιώργος Καύκας
Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget
Μουσική-Ηχητικά Τοπία: Πάνος Νάνος
Βίντεο: Πάνος Μπουντούρογλου
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
 
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Ερμηνεία: Μαρία Χατζηϊωαννίδου
Μέτζο Σοπράνο: Ηλέκτρα Πλατιοπούλου
 
Μουσικός επί σκηνής: Πάνος Νάνος
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Θέσεις πλατείας-Θεωρεία: 15€
Εξώστης: 10€
Πολύτεκνοι, μαθητές, σπουδαστές δραματικών σχολών και ωδείων, κάτοχοι ευρωπαϊκής κάρτας νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, άτομα άνω των 65, άνεργοι δωρεάν 20 θέσεις σε κάθε παράσταση, ΑμΕΑ δωρεάν, ατέλειες εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις:5 
·        «Frida κι άλλο» - Fly Theatre
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 4 έως Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018
 
ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ
Η συναρπαστική ζωή της Frida Kahlo επί σκηνής, μόνο για 4 παραστάσεις

Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στο Θέατρο 104 στην Αθήνα και το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη και λίγο πριν ετοιμάσουν βαλίτσες για ακόμα μία χρονιά στην πρωτεύουσα (και πάλι στο θέατρο 104) και για το ταξίδι τους στο Παρίσι (στο φημισμένο Théâtre Marigny), οι ταλαντούχοι Fly Theatre έρχονται ξανά στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, έχοντας στις αποσκευές τους μια συναρπαστική ιστορία βασισμένη στη ζωή και το έργο της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo.
Η πολυμεσική παράσταση «Frida Κι Άλλο», σε κείμενο Κατερίνας Δαμβόγλου, αξιοποιεί τις αρχές των Fly Theatre – προσήλωση στον χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι – για να ζωντανέψει μοναδικά και πρωτότυπα τη ζωή της Frida Kahlo. Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος.
Η Κατερίνα Δαμβόγλου ενσαρκώνει τη Μεξικανή ζωγράφο παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα, αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Frida. Ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχο και εικόνες μέσα από προβολή live video χτίζοντας τον κόσμο γύρω της. Με τις διαρκείς προβολές και το ζωντανό χειροποίητο video, οι Fly Theatre «ζωγραφίζουν» στη σκηνή την προσωπικότητα της Frida Kahlo μέσα από εμβληματικές εικόνες και τους πίνακές της.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κείμενο - Επεξεργασία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Σκηνοθεσία: Fly Theatre, Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη, Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη, Φως - Ήχος: Robin Beer, Παραγωγή: Fly Theatre, Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου, ARTos & Θέαμα
Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου - Robin Beer
 
«Frida Κι Άλλο»
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά
 
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€
Φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65: 10€
Ατέλειες: 5€ (μόνο από το Ταμείο πριν την παράσταση)
Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ, VIVA.GR, 11876
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2315 200 200
 
·         «ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους, ενήλικες  & για νέους με  ναπηρίες 12-30 ετών
Τώρα νέα τμήματα και για τη βρεφική ηλικία!
 
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΜΣ, ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Έναρξη: 19 Οκτωβρίου
 
Τα Θεατρικά Εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνεχίζουν και φέτος για 4η χρονιά, διοργανώνοντας για πρώτη φορά τμήματα και για τη βρεφική και μεταβρεφική ηλικία. Παράλληλα, συνεχίζουν όλα τα τμήματα για προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους με νέο τμήμα για  νήπια τώρα και στη Μονή Λαζαριστών.
 
Τα τμήματα των ενηλίκων και των νέων με αναπηρίες που ξεκίνησαν την περσυνή χρονιά, πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εργαστηρίων και για την περίοδο 2018 – 2019, με δύο νέα τμήματα για τους ενήλικες και στη Μονή Λαζαριστών.
 
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Βασιλικού Θεάτρου και της Μονής Λαζαριστών και υπό την καθοδήγηση  έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους καλλιτεχνική διαδρομή στον παραμυθένιο κόσμο του Θεάτρου!
Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη
 
 
·        «Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ»
Μια πρωτοβουλία του Κρατικού Θεάτρου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής του πολιτικής, που αγαπήθηκε τον προηγούμενο χειμώνα από όλα τα παιδιά έως 12 ετών που νοσηλεύονταν σε κλινικές βραχείας και μακράς νοσηλείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Η σύντομη θεατροποιημένη εκδοχή του παραμυθιού «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» με στοιχεία παντομίμας και κούκλες, έγινε το πιο ευχάριστο διάλειμμα σε παιδικές κατασκηνώσεις και σχολικές δραστηριότητες, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον στόχο του Θεάτρου να εισχωρήσει σε κάθε δυνατή «γωνιά» της πόλης.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθετική επιμέλεια: Άννη Τσολακίδου, Ενδυματολόγος: Χρήστος Μπρούφας
Παίζουν: Ελένη Γιαννούση, Χρίστος Νταρακτσής, Τάσος Ροδοβίτης.
 
Λίγα λόγια για τη Δράση
Μια όμορφη κοπέλα γίνεται αιχμάλωτη ενός τρομακτικού τέρατος προκειμένου να σώσει τον πατέρα της. Η Πεντάμορφη φοβάται το άσχημο τέρας και λαχταρά να ξεφύγει από αυτό. Κάθε βράδυ το Τέρας της ζητάει να τον παντρευτεί και κάθε βράδυ η Πεντάμορφη του αρνείται. Πρέπει να μάθει να αγαπά το Τέρας.
Οι μέρες περνούν και η Πεντάμορφη σιγά σιγά ερωτεύεται το Τέρας. Όταν κάποια στιγμή το φιλάει, ένα λαμπερό σύννεφο καλύπτει το Τέρας και η Πεντάμορφη τρομάζει. Μετά από λίγη ώρα το σύννεφο διαλύεται. Πίσω του βρίσκεται ένα πανέμορφο παλικάρι που την κοιτά στα μάτια με λατρεία και της αποκαλύπτει ότι έγινε Τέρας εξαιτίας μιας κατάρας που θα λυνόταν όταν βρισκόταν κάποια που θα τον αγαπούσε πραγματικά. Της εξομολογείται πόσο πολύ την αγαπάει και πόσο μόνος νιώθει όταν δεν είναι κοντά του. Η Πεντάμορφη και το Τέρας παντρεύονται και ο γάμος τους είναι ο πιο ευτυχισμένος γάμος που υπήρξε ποτέ.
Το κλασικό παραμύθι αντιμετωπίζεται ως μια παραβολή για την ανάγκη οποιουδήποτε περνά μια δυσκολία/αρρώστια να συμφιλιωθεί με αυτήν προκειμένου να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα, να την νικήσει και να βγει από αυτήν την περιπέτεια πιο δυνατός.
 
Μια Δράση του ΚΘΒΕ στα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Για παιδιά έως 12 ετών
Διάρκεια: 20 λεπτά
 
Για πληροφορίες-κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ειρήνη Τυφλοπούλου: (Τηλ: 2315200078 | Email: e.tiflopoulou@ntng.gr)
 
·        Μόνιμη Έκθεση Κοστουμιών «Ίχνη του εφήμερου» - Βασιλικό Θέατρο
Η έκθεση κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ίχνη του εφήμερου», στα φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, συνεχίζεται. Την επιμέλειά της υπογράφει η σκηνογράφος−ενδυματολόγος και καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ Ιουλία Σταυρίδου.
 
Η δεύτερη ανανεωμένη συλλογή περιλαμβάνει 81 κοστούμια σπουδαίων ενδυματολόγων, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Βασίλης Βασιλειάδης, Σπύρος Βασιλείου, Ντένη Βαχλιώτη, Απόστολος Βέττας, Ρένα Γεωργιάδου, Νίκος Εγγονόπουλος, Δαμιανός Ζαρίφης, Λίζα Ζαΐμη, Γιώργος Ζιάκας, Κλεόβουλος Κλώνης, Γιάννης Κύρου, Κέννυ ΜακΛέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Αγνή Ντούτση, Ιωάννα Παπαντωνίου, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Πάτσας, Νίκος Σαριδάκης, Νίκος Σαχίνης, Διονύσης Φωτόπουλος κ.ά.
 
Το υλικό οργανώνεται στις ενότητες: Αρχαίο Δράμα, Μεσαίωνας−Βυζάντιο, 16ος−20ος αιώνας. Και αυτή τη φορά, τα κοστούμια καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της ιστορίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες πτυχές της εξέλιξης της ενδυματολογίας στον χρόνο.
 
Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε Ελληνικά και Αγγλικά. 
Πληροφορίες: 2315 200 200
Κρατήσεις για ομαδικές ξεναγήσεις: 2315 200 011
 
 
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 11:00-13:00.
Κανονικό: 3€
Εκπτωτικό (με την επίδειξη εισιτηρίου των μουσείων της πόλης): 2€
Πληροφορίες σχετικά  τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν  σύντομα.






















 
2017-2018
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Η συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού συνεχίζεται δυναμικά με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ο ΕΟΤ, υποστηρίζοντας το πολιτιστικό έργο του ΚΘΒΕ, χρηματοδοτεί τον υπερτιτλισμό έξι παραγωγών, που παρουσιάζονται στις σκηνές του ΚΘΒΕ την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
θέατρο Μονής Λαζαριστών
  
ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ
ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ
Φουαγιέ ΕΜΣ
ΟΣΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
ΕΛΙΖΑ
Βασιλικό Θέατρο
Κάθε Κυριακή (11:00)
 
ΑΣΚΗΤΙΚΗ
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Βέροια
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 20:30
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β.Μ.
Πέμπτη 1/2 (19:30) - ΚΜΣΤ
Παρασκευή 2/2 (19:00) - Βασιλικό
 
 
 
 
 
 
 
 
ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΤΟ «ΚΟΙΤΑ!» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Κάθε Σάββατο, στις 10.30 και 12.00
 
Το Βρεφικό Θέατρο του ΚΘΒΕ «Κοίτα!», σε σύλληψη ιδέας και σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα, μεταφέρεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου. Η παράσταση, που εγκαινίασε φέτος το Βρεφικό Θέατρο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 10:30 και στις 12:00, σημειώνοντας συνεχή sold out.
 
 
 
 
 
 
 
 
Η δράση του ΚΘΒΕ «H ιστορία του του Β. Μ.- ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα», σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο παρουσιάσεων και τον Φεβρουάριο.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση, εμπνευσμένη από τη ζωή και την τέχνη του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στις 2, 9, 16 & 28  Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00, καθώς και σε άλλους επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης.
 
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μετά από 40 χρόνια την τραγικωμωδία του Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Το απόλυτα επίκαιρο θεατρικό έργο του Μπέκετ έρχεται από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

-Πάμε.
-Δεν μπορούμε.
-Γιατί;
-Περιμένουμε τον Γκοντό.
 
 
 
 

ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. ΝαρΘέατρο Habima (Meskin Hall), Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, στις 21.00
 
Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μετά από έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Ελλάδα «ταξιδεύει» στο Ισραήλ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ.
 
 
 
 
Πρώτη χρονιά Θεατρικό Εργαστήρι για νέους με αναπηρίες στο ΚΘΒΕ


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος θεατρικό εργαστήρι για νέους και νέες με αναπηρίες από 12 έως 30 ετών. Το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει όλους τους νέους χωρίς αποκλεισμούς ξεκινάει ένα νέο ταξίδι προς την έκφραση, τη δημιουργία και την εξερεύνηση του εαυτού του και των άλλων με όχημα την τέχνη του θεάτρου.


Μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και τεχνικές δράματος δίνεται η δυνατότητα να κινητοποιηθεί η φαντασία και η δημιουργικότητα, να διερευνηθούν οι δυνατότητες των ατόμων, να πειραματιστούν, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν τις ιδέες, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους.

Το θεατρικό εργαστήρι θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στις 17.00 με 18.30 στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Διάρκεια θεατρικού εργαστηρίου από 2 Νοεμβρίου 2017 έως 7 Ιουνίου 2018.


Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 200ανά έτος (με δυνατότητα καταβολής σε δύο δόσεις). Το ποσό μειώνεται στα 120ανά έτος όταν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας συμμετέχουν σε τμήματα θεατρικών εργαστηρίων του ΚΘΒΕ.





Για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλείσθε να περάσετε από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου από Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 έως 20 Οκτωβρίου 2017 ώστε να καταθέσετε συμπληρωμένη την απαραίτητη αίτηση για συμμετοχή στο Θεατρικό Εργαστήρι. (Αίτηση συμμετοχής: wwwHYPERLINK "http://www.ntng.gr/".HYPERLINK "http://www.ntng.gr/"ntngHYPERLINK "http://www.ntng.gr/".HYPERLINK "http://www.ntng.gr/"gr & ταμεία Βασιλικού Θεάτρου) Κατόπιν μελέτης των αιτήσεων, θα ειδοποιηθείτε τηλεφωνικώς για την έγκριση της συμμετοχής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνα Ματζίρη, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 10.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ. στο τηλέφωνο 2315200029.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 




«Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Έναρξη: ΣΑΒΒΑΤΟ, 7/10/2017
Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 
Η «Αυλή των θαυμάτων» βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, από την πρώτη παρουσίαση του έργου το 1957, στο Θέατρο Τέχνης.  Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό, ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Τέλη της δεκαετίας του 1950.  Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος,  ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα.
 
Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής, Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Επεξεργασία Βίντεο: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη, B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Μπερμπέρης, Βοηθός σκηνογράφου: Χρύσα Σερδάρη, Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
 Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα (Βούλα), Νατάσα Δαλιάκα (Μαρία), Θανάσης Δισλής (Μπάμπης), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Γιάννης), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Άντρας, Αστυφύλακας), Δημήτρης Καλαντζής (Στέλιος), Σοφία Καλεμκερίδου (Αννετώ), Παντελής Καλπάκογλου (Β΄ Μηχανικός), Μαρία Καραμήτρη (Άστα), Δημήτρης Κολοβός (Ιορδάνης), Λευτέρης Λιθαρής (Ταχυδρόμος), Ειρήνη Μουρελάτου (Όλγα), Ηλίας Μπερμπέρης (Α΄ Μηχανικός), Χάρης Παπαδόπουλος (Στράτος), Εύη Σαρμή (Ντόρα)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00
 «ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» του Τσέζαρις Γκραουζίνις
Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη: 25/10/2017, στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων
 
Μια παράσταση που προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρωσικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Σήμερα, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, μια σύγχρονη παράσταση για την «πίστη», μέσα από τα μάτια του ρηξικέλευθου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
 
Δημιουργώντας μια παράσταση με αυτό το θέμα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου − τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή. Οπλισμένοι με γλυκόπικρη ειρωνεία, που ίσως μας οδηγήσει στη σφαιρικότερη αντίληψη της κατάστασης των πραγμάτων. 
 
Τσέζαρις Γκραουζίνις
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Mετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σκηνικά- Κοστούμια: Vytaoutas Narbutas, Μουσική: Martynas Bialobzeskis, Χορογραφία-Κίνηση: Έντι Λάμε, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.
 
Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Καραμφίλης, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννης Μαστρογιάννης, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Άγγελος Νεράντζης, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τίμος Παπαδόπουλος, Νίκος Ράμμος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αναστάσιος Ροδοβίτης, Ρέα Σαμαροπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης, Μαρίνα Τσελεπή, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μίλτος Τσιάντος, Σαμψών Φύτρος.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
 
  «ΓΚΙΑΚ»
του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
 
Το έργο «Γκιακ», η θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, «η συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής» που έδρεψε δάφνες από κοινό και κριτικούς  ταξιδεύει τον Οκτώβριο στην Αθήνα, φιλοξενούμενη του Εθνικού Θεάτρου, και επανέρχεται, στη συνέχεια στη Θεσσσαλονίκη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Τα βίαια τραύματα του πολέμου οι ανομολόγητες πράξεις, η «φιλήσυχη» υποκρισία όλων, βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα από τις ιστορίες που εκμυστηρεύονται οι συνδαιτημόνες ενός τραπεζιού μιας οικογενειακής γιορτής.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη, Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Μoυσική σύνθεση- αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας, Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα, Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου, Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
 
Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου
 
·         Αθήνα, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ- «Σκηνή Νίκος Κούρκουλος»
Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 5 έως Κυριακή 8/10/17
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
 Πέμπτη 5 έως Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στις 21.00
 
·         Θεσσαλονίκη, ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Έναρξη: 12/10/2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
 
· «OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ» (FESTEN) των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ.Χρ.Χάνσεν
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Έναρξη: Κυριακή, 08/10/2017
Η «Οικογενειακή γιορτή» Festen, η παράσταση που καθήλωσε φέτος τη θεατρική Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και οι 5 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out -  επιστρέφει δυναμικά στο φουαγιέ της ΕΜΣ  από τον Οκτώβριο 2017.
 
Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, Μανώλης Δούνιας, Ελεύθερη απόδοση στίχων: Μαγδαληνή Μπεκρή, Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου, Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Νινίκας, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χιώτης, Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά, Βοηθοί φωτιστή:  Ιφιγένεια Γιαννιού, Αθανασία Λάζου, Σταματία Σαπατόρη, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
 
Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού (Κρίστιαν), Στεφανία Ζώρα (Το μικρό κοριτσάκι), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μίκαελ), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Μέττε),  Κωνσταντίνος Λιάρος (Λαρς), Ιωάννα Παγιατάκη (Ελένε), Γιολάντα Μπαλαούρα (Έλσι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Χέλγκε),  Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πία), Νίκος Καπέλιος (Χέλμουντ), Νίκος Λύτρας (Παππούς), Νεφέλη Ανθοπούλου (Πάουλα), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Κιμ), Βασίλης Παπαγεωργίου (Μπάτοκαϊ).
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
 
«ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ»
 της Έμιλυ Μπροντέ
Mετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός,
Έναρξη: ΠΕΜΠΤΗ, 26/10/2017
 
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χήθκλιφ και της Κάθριν, η περσινή επιτυχία θα «ζωντανέψει» και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα  «Ανεμοδαρμένα ύψη» της  Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, επανέρχονται για να μας καθηλώσουν με την άγρια ποιητική τους δύναμη, την ταραγμένη και σκοτεινή τους ατμόσφαιρα και για να φωτίσουν  αριστοτεχνικά τις ρομαντικές αλλά και βίαιες πλευρές του απόλυτου αλλά και καταστροφικού  έρωτα των ηρώων του.
 
Ήρωές του είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής των ηρώων, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Mετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Δραματολόγος παράστασης: Αντώνης Σολωμού, Βοηθός σκηνοθέτης- Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Σκηνικά: Γιάννης Θαβώρης, Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώλικα Πουλοπούλου, Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, Β΄ Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
 
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), Αίγλη Κατσίκη (Ισαβέλλα), Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ), Αγγελική Νοέα (Φράνσις), Ορέστης Παλιαδέλης (Ιωσήφ), Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Χίντλεϋ), Κωστής Ραμπαβίλας (Έρτον), Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθυ), Έφη Σταμούλη (Νέλυ), Ορέστης Χαλκιάς (Λίντον).
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00
 
 
ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ
   «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ»
του Νίκου Βασιλειάδη
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)
Διάρκεια παραστάσεων: Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017
Η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος», που διανύει με επιτυχία τον 7ο χρόνο,  με την Υρώ Μανέ στην πιο συγκλονιστική  ερμηνεία της καριέρας της, παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
 
Μια παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια γυναίκα η Ερασμία χήρα μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα χρηστά ήθη της επαρχιακής κοινωνίας που ζει. Δεν επιτρέπεται να επιθυμήσει να ερωτευτεί εν τέλει να ζήσει. Το τριχωτό της παρειάς της υποδηλώνει τη θέρμη της αλλά για την πολίχνη όπου ζει μια χήρα είναι απλώς μια μεταχειρισμένη χωρίς δικαιώματα. Το κακό όμως δεν αργεί να γίνει. Ο πειρασμός είναι ο γαμπρός της. Ακούει στο όνομα Αργύρης ,είναι κοντός αλλά προσοντούχος. Και η Ερασμία πως να πάει κόντρα στη λίμπιντο. Επιθυμεί το απαγορευμένο. Και όταν τολμά να το προκαλέσει η τιμωρία είναι άμεση και καταστροφική.
 
Στο ρόλο της Ερασμίας η Υρώ Μανέ.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλλα Αλεξίου - Γιώργος Καραμίχος, Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος, Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Μπούρης, Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα, Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης, Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 7 Οκτωβρίου,  στις 21.00
 
· ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»
 (Σγουραφιστή σ’ όλο τον  νουν έχω τη στόρησή σου)
Σύνθεση κειμένου-ερμηνεία: Άσπα Κυρίμη
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 5 έως Κυριακή 8/10/17
 
Ο  «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου (Σγουραφιστή  σ’ όλο τον νουν έχω τη στόρησή σου) φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στις 5,6,7 Οκτωβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 20.00. Μια ερωτική ιστορία με όλα τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού: Η όμορφη  πριγκίπισσα ο γενναίος νέος που την αγαπά, ο κακός βασιλιάς, η πιστή νένα, που απελπισμένα προσπαθεί - ματαίως - να συγκρατήσει τα πάθη. Όλα αυτά τα πρόσωπα ζωντανεύουν στη σκηνή για να αφηγηθούν την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρεστούσας μέσα από τον δεκαπεντασύλλαβο του Κορνάρου, τον στίχο, που όπως λέει ο Σεφέρης «είναι ο στίχος που πλησίασε πιο κοντά από κάθε άλλο ρυθμό το βαθύτερο κυμάτισμα της λαλιάς μας». Παρακολουθούμε τα πάθη και τα βάσανα των ερωτευμένων μέχρι "να' ρθει ο Ερωτόκριτος να λευτερώσει από τη φυλακή την Αρετούσα και να λάμψει ο κόσμος ως τις αγκάλες του ουρανού".
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σύνθεση κειμένου-ερμηνεία: Άσπα Κυρίμη, Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Καψετάκη, Σκηνικό κοστούμι: Ιουλία Σταυρίδου
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, Σάββατο 7 Οκτωβρίου: 21.00  Κυριακή 8 Οκτωβρίου: 20.00
 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΘΒΕ (ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ)
1.                 Κυριακή 01/10: «Θεία Κωμωδία» του Δάντη από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas
Οι κριτικές κάνουν λόγο για μια «θρησκευτικού τύπου εμπειρία που τη ζεις με όλες σου τις αισθήσεις» και όλα τα συστατικά της παράστασης η οποία μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την τριλογία του Δάντη υπόσχονται ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης το οποίο υιοθετεί τη μουσική, το λόγο και το σωματικό ρυθμό προκειμένου να δώσει νέα διάσταση στην υπαρξιακή φαντασμαγορία του μεσαιωνικού έπους. Τέσσερις μουσικοί και οκτώ ερμηνευτές, ένα κουαρτέτο εγχόρδων ενταγμένο σε όλη τη διάρκεια της σκηνικής δράσης και ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών που ξεδιπλώνει την αφήγηση, μελοποιημένος μινιμαλισμός και ηλεκτρονική μουσική συνομιλούν ζωντανά με τη χρήση νέων μέσων, την εκφραστική δύναμη του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας, μια θεατρική εμπειρία με οριακούς σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, το road trip της Θείας Κωμωδίας σε μια πρωτοφανή σκηνική εμπειρία. Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS υπηρετούν με συνέπεια την ουσία του κλασικού έργου, και χαρίζουν στο κοινό μια παράσταση που καταδύεται στον κόσμο των σκιών για να επιτύχει τη λυτρωτική έξοδο στο φως, με αναζωογονημένο τον θεατή.
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Les Théâtres (Γαλλία)
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κυριακή 1/10/2017, στις 21.00
 
2.                 Πέμπτη 05 & Παρασκευή 06/10: «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων, τη μεγάλη περσινή επιτυχία «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Γιάννης Οικονομίδης, ο δημιουργός του «Σπιρτόκουτου», των διακεκριμένων «Η ψυχή στο στόμα», «Μαχαιροβγάλτης» και «Το μικρό ψάρι», η φωνή του νέου εγχώριου σινεμά που ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια τη μικροαστική συμπεριφορά και τις ελληνικές παθογένειες, στο πρώτο έργο που γράφει και σκηνοθετεί αποκλειστικά για το θέατρο. Το «Στέλλα κοιμήσου» μας  οδηγεί μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα -αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας ωστόσο, καθώς και η οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια στο αποπνικτικό σύμπαν του «Στέλλα κοιμήσου». Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και αποκωδικοποιεί έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της  κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Εθνικό Θέατρο
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης, Σχεδιασμός φωτισμών: Bασίλης Κλωτσοτήρας, Βοηθός σκηνοθέτη/επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου, Σκηνογραφία: Ioυλία Σταυρίδου, Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου, Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Φωτογράφος παράστασης: Μυρτώ Αποστολίδου
 
Παίζουν: Αντώνης Ιορδάνου (Θείος Τάκης), Ιωάννα Κολλιοπούλου (Στέλλα Γερακάρη), Μάγια Κώνστα (Θεία Βάσω), Φίλιππος Παπαχριστοδούλου (Μάριος Αγγελής), Καλιρρόη Μυριαγκού (Ελένη Γερακάρη), Γιάννης Νιάρρος (Γιώργος Γερακάρης), Στάθης Σταμουλακάτος (Αντώνης Γερακάρης), Έλλη Τρίγγου (Ανθή Γερακάρη)
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 5 & Παρασκευή 6/ 10/2017, στις 21.00
 
3.                 Πέμπτη 12/10: Maarja Nuut & Hendrik Kaljujärv
Οι ενθουσιώδεις τη χαρακτηρίζουν Bjork της Βαλτικής. «Αυτός θα ήταν ο ήχος του χιονιού που τραγουδάει, αν το χιόνι μπορούσε να τραγουδήσει», δηλώνει ο Simon Le Bon των Duran Duran συγκαταλέγοντας τον εαυτό του στη στρατιά των επώνυμων fan της Εσθονής βιολίστριας και ερμηνεύτριας που κατακτά τον κόσμο. Το περιοδικό Mojo αναφέρεται στις συναυλίες της κάνοντας λόγο για κατανυκτική εμπειρία, οι opinion makers του Pitchfork βρίσκουν στον ήχο της την ιδανική συρραφή του dada με τη folk της Βαλτικής, ενώ η ιδιοσυγκρασιακή μουσική της βρίσκει χώρο στα σημαντικότερα media του πλανήτη, στο Louder Than War, στο Quietus και άφθονα άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα. Μια αιθέρια παρουσία που ανακαλεί τα αιθέρια ηχοχρώματα των Cocteau Twins δίχως να διστάζει να περάσει στις επικράτειες της δυσαρμονίας και σε ιντερλούδια θορύβου, η Maarja Nuut υπόσχεται μια συναυλία πλούσια σε συναισθηματική ένταση, η οποία θα τη βρει στη σκηνή συνεπικουρούμενη από τις ηλεκτρονικές φόρμες του Hendrik Kaljujärv.
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 12/10, στις 21.00
 
· «ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΛΕΙ…ΣΤΑΜΑΤΗ»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλεί τον εκρηκτικό Σταμάτη Κραουνάκη στη Θεσσαλονίκη! Μια… εξομολόγηση του σπουδαίου συνθέτη με τον ίδιο στο πιάνο και τον σολίστ Βάιο Πράπα στο μπουζούκι, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο  Σταμάτης Κραουνάκης σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη μουσική και τα τραγούδια του θεάτρου και όχι μόνο…
Η «Μήδεια» του Ευριπίδη συναντιέται με την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, «Η τύχη της Μαρούλας» του Δημητρίου Κορομηλά με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη και τα  «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη. Όλα αυτά, σε ένα μουσικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού που θα ταξιδέψει το κοινό από την κουίντα στη σκηνή, ενώνοντας τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη με τη μαγεία του θεάτρου.
 
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10€, Στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 13€
Φοιτητικό, Ανεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ: 8€
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, στις 21.00
 
 
«ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ» ΣΤΗΝ ΕΜΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Το  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει και φέτος Θεατρικά Εργαστήρια για προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους από 4 έως και 17 ετών. Ένας κόσμος φαντασίας, δημιουργίας και έκφρασης θα ζωντανέψει για τρίτη χρονιά στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στη Μονή Λαζαριστών. Θεατρικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμοί, παιχνίδια ρόλων και τεχνικές δράματος στην εκπαίδευση προσφέρουν τη  δυνατότητα να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα, η φαντασία και η ομαδικότητα με την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών.

Διάρκεια εργαστηρίων: 11/10/2017 - 04/06/2018
Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη
 
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Δύο νέα τμήματα, αυτή τη φορά για ενήλικες, προστίθενται φέτος στα θεατρικά εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: ένα για άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών και ένα για άτομα από 30 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τον αυτοσχεδιασμό, την ανακάλυψη των εκφραστικών τους μέσων, την καλλιέργεια ρυθμού και επικοινωνίας, θα ανιχνεύσουν τα όριά τους μέσα στην ομάδα και θα γνωρίσουν το σώμα τους. Στη συνέχεια θα μάθουν πως προσεγγίζουμε θεατρικά ένα κείμενα.
 
Διάρκεια εργαστηρίων: 16/10/2017 - 05/06/2018
Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
 
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΟΛΗ» -Η Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ.Βαφόπουλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλινίκος
Έναρξη: 17 Οκτωβρίου 2017                                               ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
 
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, επαναλαμβάνεται. Θέμα του είναι η Θεσσαλονίκη και το πόσο άλλαξε στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, δηλαδή από το 1917 μέχρι σήμερα, σε επίπεδο πληθυσμιακής σύστασης, κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αρχιτεκτονικής. Στοιχεία για το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης αντλούνται από το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή της πόλης Γιώργου Βαφόπουλου.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιλινίκος, Σκηνικά – Επιμέλεια κοστουμιών: Κατερίνα Αϊναροζίδου, Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Αλέξανδρος Δρακόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου
 
Διανομή: Νάσια Γεωργίου, Ελένη Θυμιοπούλου, Βασίλης Ισσόπουλος, Έκτωρ Καλούδης, Γιάννης Πανώριος, Δημήτρης Τσιλινίκος
 
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, 4ος όροφος
Διάρκεια: Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2017
 
 
ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ «ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΟΥ»
Συνεχίζεται η μόνιμη έκθεση κοστουμιών στο Βασιλικό Θέατρο με τίτλο «Ίχνη του εφήμερου» που παρουσιάζει την 56χρονη ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Κοστούμια υψηλής αισθητικής από σημαντικές παραστάσεις που παρουσίασε το ΚΘΒΕ εκτίθενται σε ειδικά σχεδιασμένες βιτρίνες. Έτσι, ένα μέρος της πλούσιας συλλογής του βεστιαρίου του ΚΘΒΕ αποκτά  μόνιμη στέγη στο κέντρο της πόλης και γίνεται προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Την επιμέλεια της έκθεσης, υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.
 
Bασιλικό Θέατρο
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή  11:00 – 13:00  
 Τιμή εισιτηρίου:
για γκρουπ άνω των 10 ατόμων: 2€
μεμονωμένα εισιτήρια: 3€
 Η ξενάγηση για γκρουπ θα γίνεται  στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Ισχύει εκπτωτικό εισιτήριο με την επίδειξη εισιτηρίου Μουσείων της πόλης μας και της εταιρίας περιήγησης Θεσσαλονίκης «SightSeeing».

--------------------------ΠΝΟΗ ΕΛΠΙΔΑΣ


Αγοράστε έργα τέχνης